Het zwemparadijs, sportbad en LAGO Bistro zijn gesloten van maandag 20 januari t.e.m. donderdag 23 januari voor onderhoudswerken.
Tot binnenkort!
LAGO Beveren De Meerminnen is duurzaamste openbaar zwemparadijs van Waasland na bekroning met Green Key label
LAGO Beveren De Meerminnen is het eerste openbare zwemparadijs in het Waasland en het tweede in Oost-Vlaanderen waar je voortaan ook met Sodexo ecocheques kunt betalen. Dat heeft het complex van zwembadgroep LAGO onder meer te danken aan de vele energie – en waterbesparende inspanningen die het levert om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. GoodPlanet Belgium, een organisatie die duurzaam en verantwoord ondernemen ondersteunt, heeft daarom LAGO Beveren De Meerminnen hun internationaal duurzaamheidslabel (Green Key) toegekend. Daarmee is het zwemparadijs officieel het duurzaamste openbare zwembadcomplex van het Waasland. “Elke operationele stap, zowel in het zwembad, de keuken, de communicatie als het poetsen, hebben we onder de loep genomen. We hebben heel veel geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak en proberen zwembad – en regenwater maximaal te recupereren. We zijn dan ook enorm trots dat een van onze zwemparadijzen deze erkenning krijgt”, zegt Diether Thielemans, CEO van LAGO.
Energiezuinige diepvriezers, isolerende rolluiken, een zonnewering, plantjes voor in je tuin of compostbakken: het zijn maar enkele van de vele producten die je met ecocheques kan kopen. Maar voortaan kan je er in het Waasland ook mee terecht in openbare zwemparadijzen. Althans vanaf vandaag in Beveren.
“Heel vaak weten mensen niet wat ze met hun ecocheques kunnen doen wanneer ze niks nieuws nodig hebben. Het is dan ook handig dat ze met Sodexo ecocheques een extra betaalmiddel hebben wanneer ze ons complex in Beveren bezoeken. De cheques zullen we deze week ook in onze webshop integreren. Je kan natuurlijk nog altijd op de klassieke manier met je bankkaart, cash of via de webshop je zwembeurt betalen.” – Gerrit Van Eerdewegh , centrummanager LAGO Beveren De Meerminnen.
In totaal krijgen 13 attracties, hotels, vakantiewoningen en gastverblijven van GoodPlanet het speciale duurzaamheidscertificaat Green Key label. Dat label krijg je niet zomaar, want Green Key verzekert een consument dat de locatie duurzame stappen heeft gezet zonder in te boeten op comfort en betaalbaarheid. Zo moet een toeristisch bedrijf voldoen aan 130 criteria. Sommige van die criteria zijn verplicht, zoals besparen op water, gas en minder afval produceren. Als je bijvoorbeeld zelf afvalwater zuivert of duurzame energie gebruikt, scoor je extra punten.
“Je kan alleen maar trots zijn dat Vlaanderen straks 13 nieuwe Green Key-locaties mag verwelkomen, wat het totaal op 181 accommodaties, attracties en restaurants brengt. Het toont aan dat er in Vlaanderen veel bedrijven bezorgd zijn om hun ecologische voetafdruk, het milieu en de leefomgeving van de omwonenden. Bovendien steunen zij met hun duurzame en lokale producten zowel de lokale als de Vlaamse economie. We zien ook dat de waaier aan toeristische bedrijven die in aanmerking komen ook veel meer divers is geworden. Maar allemaal hebben ze gemeen dat ze zich inzetten voor een gezonder en aangenamer Vlaanderen. Vanaf nu zullen binnenlandse en buitenlandse bezoekers hier nog makkelijker kunnen kiezen voor een duurzaam, authentiek en onvergetelijk bezoek of verblijf.” – Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir
Het zwemparadijs LAGO Beveren De Meerminnen valt onder de categorie ‘attractie’. Ook LAGO Lier De Waterperels en LAGO CLUB Grimbergen werden vandaag bekroond met het duurzaamheidslabel. Hiermee telt de zwembadgroep al acht vestigingen die Green Key gecertifieerd zijn.
LAGO zet al jaren in op duurzame zwembaden en het complex van Beveren is daar het schoolvoorbeeld van. Zo liggen er zonnepanelen op het dak en werken de douches met een timer waardoor er vijfmaal minder water verbruikt wordt. De verlichting boven het sportbad is aangepast zodat het energieverbruik beperkt wordt. Om de zwembaden proper te houden, gebruikt LAGO probiotische reinigingsproducten die voor 100 procent bestaan uit natuurlijke organismen. Het regenwater wordt opgevangen, gefilterd en gebruikt om te poetsen. Nadat de warmte uit het zwembadwater is gerecupereerd, wordt het water gebruikt om onder meer urinoirs te spoelen. Om verdamping en warmteverlies te voorkomen lopen de recreatieve baden iedere nacht leeg en wordt het water in een buffer opgevangen.
LAGO heeft in alle vestigingen ook een Green Officer aangesteld. Die groene waakhond kijkt er nauwlettend op toe dat het duurzaamheidsbeleid van ieder centrum goed wordt opgevolgd en bedenkt nieuwe plannen die bijdragen tot een lichtere ecologische voetafdruk.
“Bij LAGO dragen we de natuur een warm hart toe en zo ontvangen we ook gasten die een duurzame daguitstap belangrijk vinden. We investeren als vooruitstrevend bedrijf veel om onze ecologische voetafdruk naar beneden te brengen. Dankzij bijvoorbeeld onze zonnepanelen stoten we jaarlijks over al onze centra samen bijna 300 ton minder CO2 uit. Maar we proberen daarin telkens beter te doen. Dankzij Green Key krijgen ook initiatieven in de recreatieve en vrijetijdssector een bevestiging van een wereldwijd erkend label rond duurzaamheid.” - Diether Thielemans, CEO LAGO
Breng bij elk bezoek je identiteitskaart mee. Een rijbewijs is niet geldig. Er worden verplichte bezoekersregistraties uitgevoerd aan de kassa’s.
Lees er hier alles over