Zin in een tropisch avontuur? Reserveer nu je tickets voordelig online. Mehr info

Zaventem bouwt nieuw sport- en recreatiecentrum

19 Juli 2024

Lokaal bestuur Zaventem en zwembadgroep LAGO slaan de handen in elkaar voor de bouw van een gloednieuw sport- en recreatiecentrum. 

Het nieuwe centrum komt op het einde van de Quinkenstraat en zal onder meer een zwembad, een sporthal, een speelpark en een hypermoderne fitness bevatten. LAGO vraagt in de loop van dit jaar de bouwvergunning aan. Het nieuwe sport- en recreatiecentrum wordt de ideale plek voor een dagje vakantieplezier of voor sport en ontspanning dichtbij huis, voor jong én oud.

Lokaal bestuur Zaventem schreef begin vorig jaar een aanbesteding uit voor een Publiek-Private Samenwerking (PPS), waarbij LAGO als winnaar uit de bus kwam. De zwembadgroep zal instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van het toekomstige sportcentrum. Het wordt hun 15e sport – en zwemparadijs in België.

“We zijn erg opgetogen dat we in Zaventem het nieuwe sportcentrum mogen bouwen. We willen het kloppend hart van de gemeente worden en een verbindende rol spelen. Het nieuwe sportpark moet een plaats worden waar iedere Zaventemnaar zich thuis voelt om te sporten, te ontspannen, samen te komen en vooral plezier te hebben.” – Diether Thielemans, algemeen directeur LAGO

Waar komt het nieuwe sportcentrum?

Het sportcentrum zal gerealiseerd worden op het huidige tweede voetbalveld van KVW Zaventem en de zogenaamde ‘Varkensruggen’, de tijdelijke parking achteraan de site. Een frisse en functionele architectuur zal mooi geïntegreerd worden.

Veel meer dan een zwembad

In het nieuwe sportcentrum zal iedere Zaventemnaar terechtkunnen. Er komt een zwemparadijs met een 25-meter sportbad, een apart instructiebad met beweegbare bodem en een recreatiebad. Kinderen en jongeren zullen er zich uitleven in de kinderbaden, het golfslagbad, de wildwaterbaan en de glijbanen. Ontspannen, relaxen, tot rust komen … dat kan in een wellness die onder meer een warme lagune met stroomversnelling, watermassage en buitenjacuzzi bevat.

Het nieuwe sportcentrum heeft echter nog heel wat meer te bieden. Zo komt er een nieuwe sporthal, een gevechtssportzaal en een danszaal waar de Zaventemse sportclubs zich kunnen vestigen. Een moderne lifestyle fitness van 600 m2 focust op gezondheid en welbevinden in plaats van prestatie. Je vindt er ook een ruim aanbod aan gevarieerde groepslessen. Tot slot krijgt Zaventem er met Speelpunt een unieke binnenspeeltuin bij. De nadruk ligt op samen spelen en beleven. Na het zwemmen, ravotten en sporten kan iedereen terecht in de bistro voor een verfrissend drankje of een lekkere lunch.

“Na een aantal renovaties van de vorige gebouwen is het nu tijd voor volledige vernieuwing. Met dit nieuwe sportcentrum zijn we klaar voor de toekomst! Het biedt sport en recreatie als een totaalbeleving in een hypermoderne omgeving die aan de noden van onze groeiende bevolking voldoet. We zetten daarbij extra in op toegankelijkheid en energiezuinigheid.” – Bruno Depondt, directeur Grondgebiedzaken en Omgeving

Volledig gasloos

Het nieuwe sportcentrum zal uitblinken in duurzaamheid. Zo zal er in de gebouwen geen plaats zijn voor fossiele brandstoffen. Dankzij diepe geothermie zal het nieuwe sportcentrum bovendien bijzonder weinig verbruiken. Er zal maar liefst 50% minder energie verloren gaan dan bij het gebruik van ‘klassieke’ lucht-waterwarmtepompen. Verder maakt het sportcentrum gebruik van duurzame materialen en zal het een erg frisse look en feel hebben. De zon zal er elke dag binnenvallen via hoge en ruime glaspartijen. Ook zal het centrum maximaal toegankelijk zijn voor minder mobiele bezoekers.

“Het nieuwe sportcentrum is een uitdagend project waar heel veel mensen aan meewerken. Ik ben heel het team van onze sportdienst, de sportraden en de sectorraden, de stuur- en werkgroep heel dankbaar voor de uiterst constructieve samenwerking. Deze uitdaging kan immers enkel slagen dankzij de ervaring en expertise van het hele team!” – Sam Janssens, diensthoofd Sport

Er zullen regelmatig updates gepubliceerd worden via de gemeentelijke infokanalen om de inwoners van Zaventem op de hoogte te houden van de vorderingen van het project. In een later stadium organiseren de gemeente en LAGO een infomoment voor de omwonenden van deze site. Zij zullen tijdig op de hoogte gebracht worden van het verdere verloop van het project.